Pakkausmateriaalit ja ympäristöystävällisyys

 

Yksikään meistä ei ole päässyt pakenemaan uutisilta siitä, miten ihmisten toimet ja etenkin muovin käyttö kuormittavat ympäristöä valtavasti; maailman meret ovat täynnä roskaa ja koko ajan pyritään keksimään uusia keinoja korvata muovi. Sama koskee myös pakkausmateriaaleja, joita käytetään joka päivä valtavia määriä eri puolilla maailmaa. Ympäristöystävälliset pakkaamiseen tarkoitetut kulutustarvikkeet ovatkin nykyään kysyttyjä, mutta mitä nämä tällaiset materiaalit sitten oikein ovat? Tässä artikkelissa voit tutustua nykyaikaisiin pakkauskeinoihin, tarvitsitpa vinkkejä sitten teollisuuteen tai henkilökohtaisia paketteja varten.

Kestävä kehitys ympäristöystävällisyyden takana

Mitä tällä kuuluisalla ympäristöystävällisyydellä tarkoitetaan? Ympäristöystävällinen materiaali tarkoittaa sellaisia materiaaleja, jotka ovat turvallisia ihmisille ja luonnolle, jotka on helppo kierrättää ja jotka usein on myös valmistettu jo kierrätetyistä materiaaleista. 

Tavaroiden pakkaaminen joko suurina määrinä tai yksilötasolla vaatii enemmän tai vähemmän materiaaleja, joten mitä turvallisempia ne ovat luonnolle, sitä parempi kaikille. Yksilötasolla pakkaamisessa voi käyttää esimerkiksi kestokasseja, mehiläisvahaliinoja tai paperia, mutta isommilla yrityksillä on enemmän haasteita erityisesti suurien tuotteiden pakkaamisen kanssa. Tällöin on tärkeää valita nimenomaan materiaalit, jotka eivät kuormita ympäristöä.

Erilaiset materiaalit kuormittavat ympäristöä eri tavoin

Kertakäyttöiset muovipakkaukset ovat ns. pahimmasta päästä, sillä ne kuormittavat ympäristöä monin tavoin – ei siis pelkästään päätymällä luontoon käytön jälkeen, vaan aina valmistusprosessista alkaen. 

Paperi taas on loistava pakkausmateriaali, sillä sen voi käyttää uudelleen monilla muilla tavoilla ja se hajoaa myös nopeasti luonnossa. Suurin osa tänä päivänä nähtävästä paperisesta pakkausmateriaalista onkin jo tehty kierrätetystä paperista. Myös pahvi on yhtä hyvä vaihtoehto kuin paperi, jos sitä ei laminoida. 

Lasi sopii paremmaksi materiaaliksi kuin muovi, vaikka sen kierrätys vaatiikin hieman enemmän vaivaa, sillä lasipakkaukset tulee pestä ennen uudelleen käyttöä. Lisäksi lasi tulee yleensä viedä erilliselle kierrätyspisteelle, kun käyttöä ei enää ole.

Joitakin pakkausmateriaaleja on kuitenkin hyvin vaikea korvata paperilla tai puulla, kuten esimerkiksi teipit ja vanteutusmateriaalit. Niissäkin voidaan silti käyttää ympäristöystävällisempiä materiaaleja ja kierrätettyjä osia, jolloin nämäkin kulutustuotteet ovat korkeatasoisia, mutta turvallisempia. 

Mitä tarkoitetaan ympäristöystävällisellä pakkaamisella?

Pakkaamisessa ympäristöystävällisyys voidaan ottaa huomioon myös muissakin asioissa kuin pelkässä materiaalissa. Pakkauksissa käytettyä materiaalia pyritään vähentämään määrällisestikin ja tekemään kierrättämisestä helpompaa. Lisäksi on parempi suosia lähempää saatavia pakkaustuotteita, jolloin niiden kuljettaminen ei saastuta ympäristöä yhtä paljon kuin esimerkiksi lentorahti.

Yksi helppo keino vähentää muovijätettä on yksinkertaisesti muovikassien jättäminen pois ja monissa paikoissa muovipussit ovatkin tätä nykyä maksullisia, joissakin maissa ne on itse asiassa kokonaan kiellettyjä. Kuluttajan kannalta tämän tyyliset muutokset voivat olla hieman epämukavia, mutta ne ovat elintärkeitä kestävän kehityksen kannalta.

Näin valitset sopivat materiaalit

Materiaalien valinta riippuu pitkälti pakattavasta tuotteesta tai tavarasta. Ymmärrettävästi esimerkiksi kirjat, lelut ja muut epäorgaaniset kulutustuotteet voidaan helposti pakata pahviin tai paperiin, ja vielä tänä päivänä nähtävä muoviosa esimerkiksi lelupaketeissa voitaisiin hyvin jättää pois.

Enemmän haastetta löytyykin sitten esimerkiksi ruoka-aineiden tai vaikkapa kauneudenhoitotuotteiden pakkaamisessa. Juomat tai ruoka-aineet voidaan kyllä käytännössä pakata esimerkiksi lasiin, mutta pesun ja kierrätys ovat kieltämättä monimutkaisempaa niin kuluttajan kuin valmistajankin kannalta muovipakkauksiin verrattuna. Pahviset pakkaukset sopivat joillekin ruoka-aineille, mutta eivät läheskään kaikille. Parasta olisikin siis valita muovi, joka on jo valmistettu kierrätysmateriaalista ja jonka voi myös helposti kierrättää uudelleen käytön jälkeen. Sama koskee myös shampoita, pesuaineita ja muita nestemäisiä tuotteita – niiden pakkaamisessa voidaan käyttää joko ympäristöystävällisempää muovia tai käsiteltyä kartonkia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *